Ezen a felületen lesz megtalálható a község területén megrendezésre kerülő közösségi programok szöveges ismertetése.

 

Sajnos a jelenlegi járványhelyzetre tekintettel, a 2020 nyarára betervezett programsorozat nagy része elmarad. Amint látható lesz, hogy mely programok azok, amik megtartásra kerülnek, további tájékoztatást nyújtunk!

 

Valamint a szezonálisan nyitva tartó Infopontban készséggel tájékoztatjuk Balatonszárszó programjairól, látnivalóiról, vendéglátó helyeiről, szolgáltatásokról, valamint jegyvásárlási lehetőséget is biztosítunk a Csukás Színház előadásaira.

Az info pont elérhetőségei:
Telefonszáma: +36 30 / 864-9147
Email címe: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

A Csukás Színház

Az ország egyetlen fedett, szabadtéri színháza!

A színház elérhetőségei:

Címe: 8624 Balatonszárszó, Jókai Mór utca 2.
Telefonszáma: +36 30 / 5924-246
Email címe: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Az előadásokra a jegyárusítás a Csukás Színház jegypénztárában történik, az előadások előtt 2 órával, elővételben pedig a balatonszárszói Info Pontban  vásárolhatóak meg a belépőjegyek. Valamint lehetőség van telefonos jegyrendelésre is, melynek hívószáma a következő: +36 30 / 864-9147

Jegyárak

Felhívjuk kedves nézőink figyelmét, hogy a 2020. nyári évadban az alábbiak szerint módosulnak a korábban megszokott jegytípusok:

  • Támogatói jegy: 5.900 Ft
  • Normál jegy: 3.900 Ft
  • Pótszékek: 2.900 Ft (korlátozott rálátás)
  • Gyerek jegy: 1.500 Ft

Gyerekszínházi előadásaink 1 éves kor alatt ingyenesen látogathatók.

Támogatói jegy: A Támogatói a jegy megvásárlásával kiemelten támogatja a Kultkikötő működését. A jegy tulajdonosa az első 2 sorban, érkezési sorrendben foglalhatja el ülőhelyét, Kedvezmények erre a jegytípusra nem vehetők igénybe. A Támogatói jegy kapcsolt szolgáltatást nem tartalmaz!

Normál jegy: A jegy tulajdonosa érkezési sorrendben választhatja ki ülőhelyét.

Pótszékek: Felhívjuk figyelmüket, hogy pótszékekre szóló jegyek kizárólag az előadás előtt a helyszínen vásárolhatók, amennyiben az előadásra minden más jegytípus elkelt.

A Koncertek, koncertszínházi előadások, kiemelt rendezvények és befogadott produkciók esetében egyedi szektorok, jegytípusok, jegyárak és kedvezmények kerülnek megállapításra. A részletekkel kapcsolatban kérjük, tájékozódjon a produkció adatlapján.

Felnőtt, esti előadásainkat 6 éves kor alatt nem ajánljuk, a további korosztályi besorolással kapcsolatban kérjük, tájékozódjon a jegyvásárlás előtt.

Most pedig olvashatnak egy kicsit a Csukás színház történetéről.

Balatonszárszó kulturális életének kiemelkedő színtere a Csukás Színház. A vasútállomás és a Balaton között elhelyezkedő létesítmény mára országos hírnévre tett szert. Az épületben az 1970-es évek végétől 2004-ig kertmozi működött, sok más balatoni nyaralóhelyhez hasonlóan a nyaralóközönség és a lakosság szórakoztatására. A kertmozi bezárása után a kétezres évekre már meglehetősen felújítandó állapotba került, ugyanakkor mérete és központi elhelyezkedése miatt nyilvánvaló volt, hogy fontos lenne új funkciót találni neki.

A  megoldást  a  nyaralótulajdonosként  három  évtizede  a  nagyközséghez  kötődő  Csukás  István költő, író szerepvállalása  jelentette. Az előző képviselőtestület Dorogi Sándor polgármester vezetésével kezdeményezte 2011-ben a Csukás Színház létrejöttét, amely egyedülálló kulturális attrakciót képvisel a déli parton. Alapvetően a gyermekközönség igényei határozzák meg a repertoárt, általában zenés mesejátékokat, sokszor a Csukás életműhöz kapcsolódó meséket vonultat fel. A repertoár ugyanakkor tartalmaz felnőtteknek szóló darabokat, műsorokat, koncerteket is, illetve helyet adnak olyan rendezvényeknek, amelyek a nagyközség lakossága számára is érdekesek lehetnek. Vonzáskörzete kiterjed az egész déli partra, Fonyódtól Balatonvilágosig, illetve Budapestről és az ország minden részéből jönnek a látogatók, nyaralók. A nyári szezon programjában különböző témájú előadások, illetve rendezvények szerepelnek, mint például a júniusi Kórustalálkozó, a júliusi néptánc találkozó, zenés mesejátékok, (pl. Csukás István: Süsü a sárkány), mese operettek, koncertek, operett előadások, zenés vígjátékok, de volt már Balaton Hangja tehetségkutató dalverseny, és nem utolsó sorban a nagysikerű Sárkányfesztivál.

A Balatonszárszói Sárkányfesztivál a szárszói nyarak legnépszerűbb rendezvénye, ahol színes programok, koncertek és színházi előadások várják a gyerekeket és felnőtteket egyaránt. Az egy héten át tartó mesefesztiválon Süsüvel és a többi kedves Csukás-mesefigurával is találkozhatnak a Balatonszárszóra látogatók.

A megújulás útján

A szárszói önkormányzattal kötött együttműködés értelmében 2020. január 1-től a Kultkikötő felel a Csukás Színház szakmai irányításáért, azaz a programok szervezéséért és lebonyolításáért. A turisták, főként a családok körében népszerű nagyközség emblematikus intézménye eddig is fontos kulturális értéknek számított, de a kooperációnak köszönhetően tovább erősödhet a nagy múltú kulturális színtér, és ezzel együtt a település vonzereje.

A Kultkikötő neve bizonyára ismerősen cseng a Balaton környékén élő és nyaraló, kulturális programokra fogékony közönség számára: 15 éve szervezünk színházi előadásokat, koncerteket és gyerekprogramokat Balatonföldváron, Balatonbogláron és Balatonfenyvesen, az utóbbi években pedig Badacsonyban is. A Kultkikötő repertoárjának szerves része a Mesés Kikötő, vagyis a helyszíneinken szervezett gyerekprogramok. Ahogy a felnőtteknek szóló előadásaink, koncertjeink esetében, a legkisebbeknek szóló programoknál is kényesen ügyelünk arra, hogy a műsorban kizárólag minőségi és igényes produkciók kapjanak helyet. Az elmúlt másfél évtizedben kiváló művészekkel dolgoztunk együtt, több száz gyerekprogramot bonyolítottunk le. Ezek szervezése során komoly szakmai tapasztalatra és értékes tudásra tettünk szert, ennek felhasználásával – nívós bábszínházakkal, díjnyertes társulatokkal és elismert előadóművészekkel együttműködésben – ugyanakkor a hagyományok tiszteletben tartásával tervezzük a Csukás Színház következő évadának műsorát is. Terveink között szerepel, hogy a gyerekprogramok fókuszban tartása mellett felnőtteknek szóló előadásokkal is szélesítsük a Csukás Színház programkínálatát, de az is fontos célunk, hogy a programok ne csak nyáron, hanem négy évszakon át elérhetők legyenek. Az együttműködés eredményeként a Csukás Színház programjai egy évtizedes múltra visszatekintő, országosan ismert fesztiválsorozathoz kapcsolódnak, ami lehetővé teszi, hogy még több emberhez eljusson a méltán népszerű szárszói programhelyszín, és ezzel együtt a település kulturális sokszínűségének, a felhőtlen szórakozás lehetőségének híre. Az együttműködésről és az új szakmai vezetés személyéről természetesen a névadót is tájékoztattuk: a döntést Csukás István, Kossuth-díjas magyar költő, író, a település díszpolgára is üdvözölte.

Sikeres munkát kívánunk Nagy Viktor szakmai vezetőnek és Nemes Zoltán ügyvezető igazgatónak, valamint az egész stábnak!

 

További kellemes időtöltésre ad lehetőséget a József Attila Emlékház.

 József Attila (1905–1937) élete 1936 nyarától kapcsolódik Balatonszárszóhoz. Augusztustól szeptember közepéig pihenéssel, udvarlással és versírással töltötte napjait a Palota panzióban, s örömmel foglalkozott Etus gyermekeivel, komolyan véve a jó szóval oktató, játszani is szerető nagybácsi szerepkörét.

„Ez volt az utolsó szép nyara. Lesülve, meghízva, frissen tért haza, büszkén szép verseire” – emlékszik vissza erre az időre Németh Andor. A hullámok lágy tánca…, a Balatonszárszó című és a Jaj, majdnem… kezdetű költeményekbe „belevarázsolta a gazdag nyár minden sugarát és hevét”.

Másfél évvel később, 1937. november 4-én, csikorgó télidőben látta viszont a szép emlékezetű nyaralót. A jól fölszerelt budai szanatóriumból ide irányította orvosa, hogy családi körben, állandó és gondos felügyelet mellett folytatódjék a további „relatív gyógyulás”. A súlyosan depressziós költő azonban fölöslegesség-érzéstől, kishitűségtől szenvedett, s egyfolytában az öngyilkosság gondolata foglalkoztatta. Nővérei csak nagy nehézségek árán tudták megteremteni az ápolás feltételeit. Kezdetben fűteni sem tudtak az épületben, beázott a mennyezet, jéghideget leheltek a falak. Kétheti fagyoskodás után beköltöztek a Balaton-partról a villasorra, a Horváth panzió két szobájába. Ekkor szemmel láthatóan javult a költő állapota. Rá-rátörtek még a kényszerképzetek, a sírógörcsök, de esténként sokat beszélgetett nővéreivel. Gyermekkori emlékeket idéztek föl, napközben sokat sétáltak a faluban.

November 28-án szerelme, Flóra látogatta meg, december 2-án – a halálát megelőző napon – a Szép Szó vezérkara és az orvosa is fölkereste. Barátai új kötet-lehetőségről, lektori állásról és a régen várt Baumgarten-díj odaítéléséről hoztak „biztos” híreket.

Másnapra mintha kicserélték volna, újra tervezgetett. Nővéreivel gyengéd és segítőkész volt egész nap. Még az ebédet is megette, ami addig nem volt szokása. Újságot olvasott, mókázott a gyerekekkel, leveleket írt. Este – miközben Etus kenyeret dagasztott, Jolán a kicsiket fürdette – sétálni indult. Nem sokkal később kopogtattak: a halálhírét hozták. 19 óra 35 perckor a balatonszárszói állomáson a menetrendben nem szereplő, induló tehervonat halálra gázolta. Jolánt a sorompónál csendőr tartóztatta föl, mögötte feküdt a halott költő, Nagy-Magyarország térképével letakarva.

December 5-én a református egyház szertartásrendje szerint temették el nővérei, a helybeli kíváncsiskodók és a Pestről érkezett barátok, tisztelők – valamint Faludy György emlékei szerint – öt csendőr jelenlétében. A szárszóiak bolond hírét keltették az öngyilkos ismeretlennek. Öt évvel később, amikor Budapesten, díszsírhelyen újratemették József Attilát, már a legnagyobb költőként tartották számon, szerte az országban.

Valachi Anna

A balatonszárszói villasoron lévő, Európai Uniós forrásból 2012-ben megújt egykori Horváth-panzió ad otthont az új József Attila-kiállításnak. Ebben a házban töltötte utolsó napjait a súlyos betegségből lábadozó költő. 1937. december 3-án este innen indult arra a sétára, melyről nem tért többé vissza. 19 óra 35 perckor a balatonszárszói állomásról induló tehervonat halálra gázolta. A kiállítás a költő életének utolsó időszakát idézi fel, és abból visszatekintve állít emléket az egész életműnek a Petőfi Irodalmi Múzeum anyagából, valamint magántulajdonban lévő dokumentumok, fotók, tárgyak segítségével.

Az aktív befogadásra késztető, látványos, új belső térszerkezetben ritmikusan elrendezett anyag szellemi kozmosszá varázsolja az impozánsan tágas emlékezőhelyet. A térbe iktatott oszlopok, beugrók, pihenőszigetek révén részleteiben is bemutatja a költő tárgyi hagyatékát, lírai univerzumát, azt példátlanul sokrétű költészetet, melynek az eszmélkedés mellett az emlékezés volt a legfontosabb ihletője.

Az érzelmekre ható, ugyanakkor tényszerű, érdemi információkat és szenzációs dokumentumokat (például József Attila félben maradt Rorschach-tesztjének megfejtését), eddig még nem publikált fotókat is felmutató tárlat egyedi a maga nemében. Szerelemvágyról, szenvedésről, halálról szól, mégis minden korosztály érdeklődésére számot tarthat. A családdal érkezőknek olyan játékos-kreatív közös befogadást kínál, amelyek segítségével a gyerekek is sok mindent megérthetnek a tragikus sorsú költő életproblémáiból és költészetéből.

Az emlékház elérhetőségei:

  • Címe: 8624 Balatonszárszó, József Attila u. 7.
  • Telefonszáma: +36 30 / 8649-134 valamint elérhető még a +36 84 / 343-199 vonalas telefonszámon is.
  • Email címe: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Nyitva tartás

A járványügyi helyzetre való tekintettel az emlékház jelenleg ZÁRVA tart.

Normális menetrend szerint elő és utószezonban, azaz

Április 11.-Június 30. valamint Szeptember 1.-Október 31 között Keddtől Vasárnapig 10:00-től 17:00 óráig  tart nyitva.  Hétfőnként az emlékház ZÁRVA tart.

A főszezonban, azaz Július 1.és Augusztus 31. közötti időszakban mindennap 10:00 és 12:00 valamint 14:00- és 20:00 órá között tart nyitva.

A téli szezonban, azaz November 1. és Április 10. között szerdán és csütörtökön 12:00 és 17:00 óra között, míg Pénteken, valamint Szombaton és Vasárnap 10:00 és 17:00 óra között tart nyitva. Hétfőn és kedden ZÁRVA tart.

Nyitva tartási időn kívüli és csoportos látogatáshoz előzetes bejelentkezés szükséges!

Belépőjegyek árai a következőek szerint alakulnak. A felnőtt belépő ára 1000 Forint. A diák és nyugdíjas belépőjegyek árai 500 Forintba kerülnek. Kapható családi jegy, mely 20 százalék keedvezményt jelent az aktuális belépőjegyek árából. Minimum 10 fő esetén vásárolható csoportos belépőjegy, melynek ára felnőttek esetén 900 Forint, diákok esetén pedig 400 Forint. A fotózáshoz szükséges egy külön megvásárolható, erre jogosító jegy, melynek ára 300 Forint. Lehetőség van tárlatvezetést kérni csoportok számára, melynek költsége 3000 Forint. Pedagógus és sajtóigazolvánnyal rendelkezők, múzeumi, levéltáros illetve könyvtáros dolgozók, fogyatékkal élők és kísérőik, 6 év alatti gyermekek, illetve 70 év felettiek ingyenesen látogathatják a múzeumot.

A múzeumban elérhető egy ajándékbolt, mely segít megőrizni az itt szerzett élményeket! Válogassanak emléktárgyaink és kiadványaink széles választékából kedvező áron.

A Wi-Fi Hotspot az Emlékház területén ingyenesen használható!

 

További kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínál a Balatonszárszói József Attila Művelődési Ház

Az intézmény elérhetőségei:

Címe: 8624 Balatonszárszó, Szóládi utca 20.
Telefonszáma:  +36-84 / 362-894 valamint +36-30 / 592-4246
Email címe: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A művelődési ház története
Alapításának éve: 1959

A gazdatiszti épületből kialakított intézményt 1959-ben adták át, egyúttal moziként is funkcionált, és az úgynevezett nagytermes művelődési ház modellje szerint működött. 1991-ben új fejezet nyílt a művelődési ház történetében.  Az ekkor véghezvitt felújítás és átépítés, a fűtés korszerűsítése, a mozi jelleg megszüntetése jelentős mértékben javította a közművelődés tárgyi, infrastrukturális feltételeit. A szárszói művelődés meghatározó intézményévé vált a Művelődési Ház, a helyi társadalom kulturális és közösségi érdekeit szolgálva 2005-ben is jelentős felújításon esett át a főépület: teljes tetőcsere, műanyag ablakok beépítése, festés, külső színezés, járólap csere, vizes blokk kialakítása, új színpadi függöny felszerelése. A régóta esedékes színpademelés is megvalósult, amellyel jelentősen javultak a rendezvények színvonalas lebonyolításának a feltételei.

Ezen intézmény keretein belül működik a Nyugdíjas Klub valamint a Nyugdíjas Tánccsoport és Dalkör.

A hagyományőrző csoport 2003-ban alakult a nyugdíjas klub tagjaiból. Általában heti egy alkalommal próbálnak. Rendszeres vesznek részt a település, a kistérség és a megye nyugdíjas kulturális seregszemléin. Műsorukban karikázók és régi katonadalok szerepelnek. Vezetőjük Bán Tiborné

Szintén itt működik a Szárszó Néptáncegyüttes, kedden és csütörtökön 17:30-20:00 óra között.

Az 1980-as évek helyi néptánc csoportja 2000-ben alakult újjá, és azóta is folyamatosan tevékenykedik. Különböző korosztályok képviseltetik magukat a felnőtt együttesben. A történelmi Magyarország különböző tájegységeiből származó táncok alkotják repertoárjukat, így táncolnak somogyi, erdőbényei, rábaközi, dél-alföldi, szatmári, mezőföldi, rimóci, bodrogközi, magyarbődi, mátyusföldi, nyárádmenti, szilágysági, felcsíki, és kalocsai koreográfiákat is. Legfontosabb célkitűzésük az egyedülállóan gazdag magyar néptánckincs megőrzése és továbbvitele. Vezetőjük Leicht Károly

Megemlítendő a Soli Deo Gloria Kórus is, mely szerdánként 17:30-20:00 óra között található az intézmény falai között.

Szárszói Vegyeskar néven alakult 1995-ben, repertoárjuk a népdaloktól és népdalfeldolgozásoktól az egyházi és világi énekeken, kórusműveken át a napjaink slágereit is felöleli. Vezetőjük Cziberéné Ráduly Irén.

Székhelye még a Szárszói Öltögetőknek is, minden második csütörtökön. Vezetőjük dr. Löveyné Móricz Ágnes

Valamint a Baba-Mama Klub keddenként 10:00 órakor és a Szárszói Kabarészínpad is.

A kabarészínpad 2005-ben alakult amatőr felnőtt színjátszók részvételével. Céljuk az igényes szórakozás és szórakoztatás művelése, a település kulturális életének színesítése. Klasszikus kabaré-jeleneteket adnak elő, és repertoárjuk folyamatosan bővül. A társulat tagjai: Csehi Andrea, Dancsecs Klára, Hajdú Judit, Németh Adrienn, Horváth István, Mikulcza Gábor, Tefner Tibor, Varga Gyula

Otthonként szolgálunk még az EFI programoknak is.

Az országosan kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel, a Balatonföldvári Többcélú Kistérségi Társulás elnökének döntése, hogy a Balatonföldvári Kistérségi Egészségfejlesztési Iroda által működtetett MOZGÁSPROGRAMOK, beleértve az óvodai úszást is, március 16-tól a veszélyhelyzet fennállásáig MINDEN TELEPÜLÉSEN ELMARADNAK. Dikó Regina EFI irodavezető

 Rendezvényeink

Nagy hangsúlyt kap a hagyományok, a magyar kultúra értékeinek ápolása, a József Attilához kapcsolódó irodalmi örökség megőrzése. A művelődési ház 250-300 főt befogadó nagytermi adottságainál fogva  a  település  és  a  civil  szervezetek  legkülönfélébb  rendezvényeinek  ad  helyet,  szervezi  a művelődési  alkalmakat,  a  szabadidő  eltöltésének  változatos  formáit,  a  közösségi  művelődés öntevékenységen alapuló programjait. A  nyári  rendezvénysorozat  a  Balatonszárszói  Nyár  címet  viseli.  Májustól  szeptemberig  a rendezvénysorozat  keretén  belül  nagyrendezvények/fesztiválok,  térzenék,  amatőr  művészeti bemutatók, folklórestek, komolyzenei és könnyűzenei koncertek kerülnek megrendezésre.

Kiemelt programok

 Szárszói Halfőző verseny, Szárszói Tüzes Esték, Kórustalálkozó, Néptánc Találkozó, Szent István napi ünnepség, Lecsófesztivál, Sárkányfesztivál, Szüreti Felvonulás és Mulatság. Fontos  megemlíteni  az  évközbeni  kulturális  programok,  megemlékezések,  évfordulók megrendezését: Szárszói Újévi Disznólkodás, Magyar kultúra napja, Farsangoló, Nőnap, Majális, Gyermeknap, Polgárőr bál, Szülők bálja, Nyugdíjas est.
nemzeti ünnepek: Március 15. Október 23., Adventi rendezvénysorozat -Adventi kiállítás és vásár, Mikulás, Karácsonyi koncert, Szilveszteri mulatság.

 

Több ezer könyv és folyóirat vár a Balatonszárszói Könyvtárban és Többfunkciós Közösségi Szolgáltató Térben.

Az Intézmény fenntartója a Balatonszárszó Nagyközség Önkormányzat, címe 8624 Balatonszárszó, Fő utca 48. 

A József Attila Művelődési Ház intézményi keretében működő Könyvtár és Többfunkciós Közösségi Szolgáltató Tér használata nyilvános, a beiratkozás térítésmentes, csak személyi igazolvány szükséges. A felújított polgári stílusú épület kellemes környezetet biztosít a kölcsönzéshez, helyben olvasáshoz.  Ingyenes szélessávú internet és Wifi szolgáltatással állunk vendégeink rendelkezésre.

Elérhetőségei pedig a következőek:

Telefonszáma: +36 84/ 343-397
Emailcíme: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A nyitvatartás. Hétfőtől szerdáig 10 órától 14 óráig. Csütörtökön 13 óra 30 perctől 17 óra 30 percig. Pénteken 10 órától 14 óráig tart nyitva. Szombaton és vasárnap pedig zárva tart.

 

Reméljük, a számos lehetőségből, mely rendelkezésükre áll, meg tudják találni az Önök számára legkedvezőbb időtöltést.